logo

portret blokfluitbouwster Jacqueline Sorel

Welkom op mijn site

Ik ben blokfluitbouwer en professioneel blokfluitist. Sinds 1987 is mijn atelier gevestigd in het centrum van Den Haag.

Ik benader het bouwen van blokfluiten vanuit de praktijk van het spelen en vanuit de eisen die de tegenwoordige tijd stelt aan het uitvoeren van oude muziek. De blokfluit is een zo charmant maar ook een gelimiteerd instrument, om die reden streef ik ernaar om binnen de grenzen van de mogelijkheden een zo flexibel mogelijk instrument te bouwen.

Dat houdt in dat je als speler bij mijn instrumenten wordt uitgenodigd om zelf actief en creatief te zijn in het maken van een mooi en/of eigen geluid, in tegenstelling tot een stijl van bouwen waar de klank als het ware al klaar ligt, je hoeft alleen maar te blazen en verder kun je niets zelf beïnvloeden. (En dat blazen kan dan ook heel lui, de fluit doet het toch wel.) Makkelijk, maar voor mij niet interessant. Het is mijn mening dat - willen we de blokfluit als instrument serieus nemen - we ook zelf iets moeten doen voor de klank. Net als bij willekeurig welk ander (blaas)instrument.

Ik bouw mijn instrumenten naar historische voorbeelden uit musea en privé­collecties. Ik beschouw de service na aankoop als een belangrijk deel van mijn werk. Het directe contact tussen mij en de klant is van groot belang, op deze manier kan ik de behoeften van de klant zo goed mogelijk tegemoet komen. Ik sta altijd open voor overleg over een probleem of een vraag en revisies worden doorgaans correct en snel uitgevoerd. Mijn instrumenten worden in heel Europa gespeeld door gewone en vooraanstaande musici, en ook in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Japan.

Deutsch | English | Nederlands | Español