logo

Debey

Barok altblokfluit in A:415 en A:392 Hz

Er is erg weinig bekend over de blaasinstrumentenbouwer Debey. We weten zelfs niet met zekerheid of hij Belg was of uit Noord-Frankrijk kwam. Er zijn slechts drie instrumenten van hem bewaard gebleven, een altblokfluit en twee hobo's.

Deze altblokfluit bevindt zich in het Gemeentemuseum in Den Haag, na een lange tijd te hebben verbleven in Utrecht aan de universiteit aldaar. Het instrument is gemaakt van gebeitst buxushout en staat in A:415 Hz hetgeen tamelijk uitzonderlijk is voor een instrument uit die tijd. Het draaiwerk is bijzonder fraai uitgevoerd.

Vanwege zijn speelkwaliteiten en klank is de Debey een allround instrument. Vergeleken met de Denner, een extrovert instrument, is de klank van de Debey wat warmer en misschien wat melancholieker, en vooral geschikt voor het spelen van Franse barokmuziek van bijvoorbeeld Hotteterre, Marais, Philidor, maar juist vanwege die goede allround speelkwaliteiten ook heel geschikt voor het spelen van Duitse en Italiaanse kamermuziek.

Ik heb dit model gekozen als uitgangspunt voor een barokke altblokfluit in A:392 Hz en kan dus nu ook een altblokfluit aanbieden in deze stemming, vooral voor Franse muziek.

Prijslijst
Overzicht prijzen incl BTW
Overzicht prijzen excl BTW
Deutsch | English | Nederlands | Español