logo

Stanesby

Barok altblokfluit in F, A:403 Hz

Thomas Stanesby senior (ca. 1668-1734) woonde en werkte in Londen en was een destijds beroemde bouwer van houtblaasinstrumenten, hij maakte blokfluiten en hobo's. Helaas zijn er slechts een paar instrumenten van hem bewaard gebleven.

Het origineel van 'mijn' Stanesby is die van Frans Brüggen in Amsterdam, en gemaakt van gebeitst horizontaal gestreept buxushout. De stemming is A:403 Hz. Ik heb in mijn studententijd deze fluit bespeeld en het is een prachtig instrument. Het is in een opmerkelijk goede conditie en ook goed op stemming gebleven. Daarom heb ik dit instrument gekozen om zo goed als mogelijk te kopiëren, er geen veranderingen in aan te brengen. Dus: geen verandering van stemming, die blijft laag, geen dubbele vingergaten voor lage fis en gis, en alleen in buxus. De articulatie van deze fluit is zeer delicaat en breekbaar waardoor deze fluit niet erg geschikt is voor het spelen van virtuoos repertoire, maar het geluid is bijzonder warm en rond, zelfs zoet, heel anders dan andere fluiten en daarom zeer de moeite waard om te reproduceren.

Het instrument is geschikt voor het spelen van bijvoorbeeld Händel-sonates en de fantasieën van Telemann (blokfluit solo). Ook Franse barokmuziek werkt goed vanwege de lage stemming en het warme geluid. Als je tenminste je medespelers ertoe kunt bewegen om hun instrumenten naar 403 te stemmen...

Prijslijst
Overzicht prijzen incl BTW
Overzicht prijzen excl BTW
Deutsch | English | Nederlands | Español