logo

Bressan

Voice flute in D in A:415 en A:440 Hz

Peter Bressan (of Pierre Jaillard, 1685-1731) verhuisde vanuit Frankrijk naar Londen, waar hij een van de belangrijkste houtblaasinstrumentenbouwers van zijn tijd werd. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Engelse school van blokfluitbouw, een stijl die werd voortgezet door de Stanesby's, Bradbury en Schuchart. Er zijn veel blokfluiten van Bressan bewaard gebleven, de meeste uitgevoerd met ivoren ornamenten.

Mijn versie van de voice flute is gebaseerd op een van de twee uit de collectie van Frans Brüggen, een instrument van gebeitst buxushout met ivoren ringen.

De voice flute is eigenlijk een soort lage altblokfluit, een terts lager gestemd (in D), zoals een barok dwarsfluit. Hier zit ook het voordeel van de voice flute: je kunt traversomuziek spelen zonder te hoeven transponeren. Hij wordt voice flute genoemd omdat hij de omvang heeft van een sopraanzangeres. Er zijn niet veel stukken geschreven voor de voice flute; Suites 1-4 van Dieupart, een kwintet in b klein van Loeillet voor twee traverso's, twee voice flutes en basso continuo, en enkele arrangementen van de concerti grossi opus 6 door Corelli (uitgegeven door Walsh).

Prijslijst
Overzicht prijzen incl BTW
Overzicht prijzen excl BTW
Deutsch | English | Nederlands | Español