logo blank woods

Houtsoorten

Ik hou ervan om een groot aantal houtsoorten te gebruiken voor mijn instrumenten. Om te beginnen buxushout, dat hét hout is voor historische blaasinstrumenten, maar ook vruchtenhout (met name pruimen, kersen en peren), esdoorn en een grote verscheidenheid aan tropische houtsoorten, de meeste verzameld onder de naam palissander.

Elke houtsoort heeft zijn eigen klankkleur en speeleigenschappen en ik bied een ruime keuze aan omdat je als je een model neemt en die in bijvoorbeeld vijf verschillende houtsoorten maakt, je ook vijf verschillend klinkende fluiten krijgt. Deze praktijk van verschillende houtsoorten past ook in mijn idee om het instrument zoveel mogelijk flexibiliteit te geven: binnen de zo charmante begrenzingen van de blokfluit wil ik zo veel mogelijk varianten bieden om aan de eisen van de 21e-eeuwse blokfluitspeler te voldoen.

De keuze voor een houtsoort hangt af van verschillende factoren: ten eerste is belangrijk wat voor de speler het beste voelt. Daarnaast kan een punt van overweging zijn of je bijvoorbeeld veel reist met het instrument. Buxus is daarvoor minder geschikt omdat het erg kan veranderen. Palissanders zijn in het algemeen stabiel, esdoorn en vruchtenhout klinken wat milder, en zo zijn er punten van afweging. Bij twijfel en om een goed beeld te krijgen ben ik altijd bereid om te overleggen en advies te geven.

De verschillende houtsoorten kunnen worden verdeeld in twee groepen: de Europese en de tropische soorten. Op de vervolgwebpagina's staan afbeeldingen en een korte uitleg van de soorten.

Welke houtsoort je ook kiest: ik gebruik alleen de beste kwaliteiten en alle hout wordt zorvuldig gedroogd.

Deutsch | English | Nederlands | Español